Marokańskie zwyczaje: kuchnia i język

Marokańska kuchnia

Charakterystycznym elementem kuchni marokańskiej jest Tajin, czyli mięso z warzywami (choć warzywa są mocno fakultatywne) serwowane w specjalnym naczyniu o kształcie piramidy

IMG_8289
Inną charakterystyczną potrawą jest kuskus. Właściwie to po kilku dniach w Maroko mam wrażenie, że ludzie jedzą tu tylko kuskus lub Tajin. Wegetarianie nie mają tu łatwego życia.
Moim ulubionym marokańskim smakiem jest tutejsza herbata – słodka, z bardzo dużą ilością mięty. Pycha!

IMG_0306

Lokalnym przysmakiem są ślimaki – miły sprzedawca przyrządzi je dla śmiałków na miejscu. W gratisie otrzymujemy też zupę że ślimaków.

DSC_0294

Degustacja ślimaków w naszym wykonaniu:

Wszędzie na ulicy można dostać świeże warzywa i owoce. Ponadto, w Marrakeszu, na głównym placu Jemaa El Fna za 4 dirhamy można napić się pysznego soku z pomarańczy.

20160220_153443

20160220_184120

Warto wiedzieć, że w prawie każdym „kiosku” można poprosić o przyrządzenie bułki z dowolnie dobranymi składnikami – z reguły są to oliwki, serek typu „uśmiechnięta krowa” czy pasta z tuńczyka.

IMG_0289

IMG_8759

Język

Językiem urzędowym Maroko jest arabski, jednakże Marokańczycy na co dzień posługują się arabskim z domieszką francuskiego. Odnoszę wrażenie, że im bliżej dużych miast tym stosunek francuskiego do arabskiego jest większy. W okolicach Marrakeszu wyraźnie słychać francuskie słówka i francuski akcent w codziennej mowie młodych ludzi. Znów w miejscach takich jak Fez jest to zdecydowanie mniej widoczne.

IMG_0901

Czytaj więcej

Maroko w obiektywie – czyli fotorelacja z naszej podróży

« »